Passikuva Gimpillä

Moi!

Joskus foorumilla kyseltiin, miten Gimpillä voi tulostaa passikuvan. Hiljan törmäsin moiseen kyselyyn Suomi24 -keskusteluissa, ja yksi vastaus oli, että Gimpillä on vaikeaa ja mutkikasta ja kivuliasta ja mahdotonta. Tämä viilsi sisintäni kun näen Gimpistä puhuttavan aiheetta pahaa. Siispä tein ohjeen, joka osoittakoot toimen onnistuvan Gimpillä näppärästi.

Kysehän on loppujen lopuksi siitä, että kuva saadaan tulostumaan millilleen oikean kokoisena (tämä opas ei kajoa kuvan muihin vaatimuksiin). Tämä taas on kiinni vain siitä, että kerrot Gimpille haluavasi tämän ja tämän kokoisen kuvan. Se onnistuu uuden kuvan luomisikkunassa.

Ensinnäkin Gimp olettaa kuvan olevan tarkoitettu näytöllä esitettäväksi, ja sen oletustarkkuus on 72ppi (points per inch). Tulostuksessa minimitarkkuus on 300ppi. Tämä voidaan asettaa, kun klikataan ensin kohta Lisäasetukset auki, ja syötetään uusi tarkkuus, eli tässä tapauksessa 300. Varmista, että kentän vieressä olevaan pudotusvalikkoon on asetettu mittayksiköksi pikseliä/in.

Sen jälkeen ylempänä olevaan osioon Kuvan koko valitse ensin mittayksiköksi pudotusvalikosta millimetriä ja syötä sitten leveydeksi 36 ja korkeudeksi 47. Nämä ovat passikuvan viralliset mitat. Paina sitten OK, niin kuvasi aukeaa.

Seuraavaksi liitä sopiva kuva itsestäsi tasona juuri luomaasi kuvaan. Kuva luultavasti on paljon avaamaasi suurempi, mutta ennen kuin skaalaat sen sopimaan kankaalle, niin huomioi tämä: kuvassa leuan kärjen ja päälaen etäisyyden on oltava 32-36 millimetriä. Miten tämä onnistuu? No ensinnäkin, mahdollisesti totutusta poiketen, kuva-alueen reunoilla olevat viivaimet ovat nyt millimetreissä, joten voit niiden avulla asettaa apulinjat sopiviin kohtiin kankaalle osoittamaan, minne pään tulisi sijoittua. Niiden avulla voit nyt skaalata kuvasi sopivan kokoiseksi.

Ai niin, jos Apulinjat ovat uusi käsite tai muuten vaan tuntuu Gimp olevan ns. hakusessa, Opi GIMP valaisee Gimpin salat.

Kun kuva on skaalattu, on jäljellä viimeinen vaihe: tulostus. Tulostus on tehtävä Gimpistä, jotta voimme määrätä tulostuskoon. Mene siis Tiedosto -> Tulosta… ja aukeavasta ikkunasta välilehti Kuvan asetukset.

Asetusten pitäisi oletuksena vastata kuvalle syöttämiäsi, mutta ellei, tarkista, että kuva on edelleen halutun kokoinen ja tarkkuus vastaa aiemmin asetettua. Muihin asetuksiin (keskitys, reunukset) voit halutessasi kajota, ja sen jälkeen voit tulostaa kuvan. Sen pitäisi nyt ilmestyä paperille oikean kokoisena ja sinä voit onnitella itseäsi onnistuneesta säästöstä.

Ja jälleen, kun olet kahlannut läpi joen, esittelen sinulle sillan. Voit ladata tästä valmiin xcf -projektin, jossa on valmiiksi oikea tarkkuus, mitat ja leikkuuviivat. Liitä siihen kuvasi, skaalaa mittoihin, piilota turhat tasot (luultavasti kaikki paitsi leikkuuviivat) ja tulosta. Huomaa, että leikkuurajojen vuoksi dokumentti on suurempi, kuin virallinen passikuva.

Jätä kommentti